12 Ağustos 2011 Cuma

Plastikler, Alternatif Ürünlere Göre Çevreye 5 ila 9 Kat Fazla Yarar Sağlıyor

Kamuoyunda sık sık “çevre düşmanı” olarak lanse edilen plastiklerin aslında çevre dostu olduklarını biliyor muydunuz? Araştırma sonuçları kullanım kolaylıkları ve sağladıkları avantajlar nedeniyle endüstride ve hayatımızın her alanında vazgeçilmez malzemeler haline gelen plastiklerin en çevreci malzeme olduğunu ortaya koyuyor. Plastiklerin yerini hiçbir alternatif madde tutamıyor. 2010 yılında PlasticsEurope adına Avusturyalı Denkstatt A.G. Vienna  adlı danışmalık firması tarafından hazırlanan ve Avrupa Parlamentosu İç Pazar ve Tüketiciyi Koruma Komitesi Başkan Yardımcısı ve Sanayi, Araştırma ve Enerji Komitesi Vekil Üyesi Eija-Riitta Korhola tarafından Avrupa Parlamentosu’na sunulan rapora göre; plastikler yerine plastik olmayan alternatif maddeler kullanıldığında sera gazı emisyonu yüzde 50, enerji tüketimi ise yüzde 46 artıyor. Kullanıldığı her sektörde sağladığı avantajlarla çevrenin korunmasına katkıda bulunan plastiklerin kullanım oranları hızla artıyor.


Dünya Çevre Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uysal, karbon ayak izi konusuna ve plastiklerin sanılanın aksine sağladıkları enerji tasarrufu ile çevrenin korunmasına katkıda bulunduğuna dikkati çekti. Karbon ayak izinin, birim karbondioksit cinsinden ölçülen, kurum veya bireylerin ulaşım, ısınma, elektrik tüketimi gibi faaliyetlerinden kaynaklanan toplam sera gazı emisyon miktarı olduğunu hatırlatan Mehmet Uysal, AB ülkelerindeki kişi başı karbon ayak izinin yalnızca yüzde 1,3’ünün plastik ürünlerin tüketimiyle oluştuğunu vurguladı. Uysal, ayrıca plastiklerin çevreci yönünü açığa çıkaran çarpıcı örnekler verdi.

Plastiklerin her sektörde olduğu gibi otomotiv sektörü için de çok önemli olduğunu belirten PAGEV Başkanı, “Günümüzde araçların yaklaşık yüzde 15’i plastiklerden yapılıyor. Plastikler sayesinde hafifleyen bir araç, örneğin 150 bin kilometre yol kat ettiği zaman 750 litrelik yakıt tasarrufu sağlıyor. Uçaklarda da yüzde 50’lere varan plastik kullanımı söz konusu ve bu da yine yüzde 50’lere varan yakıt tasarrufu demek.” diye konuştu.

Plastiğin, üretim aşamasında da oldukça çevreci bir ürün olduğuna dikkat çeken Uysal, ısıtma, elektrik ve enerji üretiminde yüzde 42’lere ulaşan yağ ve gaz kullanımının plastik üretiminde sadece yüzde 4 olduğunu söyledi. İnşaat sektöründe kullanılan plastik bina izolasyon malzemeleri de hem enerji tasarrufu sağlayarak hem de sera gazı emisyonunu azaltarak çevrenin yüzünü güldürüyor. Yine plastikten yapılan rüzgar türbinleri sera gazı emisyonunu azaltıyor.

Plastikler, 2011 Ocak ayı itibariyle zorunlu hale gelen Enerji Kimlik Belgesi ile de doğrudan ilişkili. Bu belge ile enerji verimliliği sağlamak adına alınacak önlemlerin başında ısı yalıtımı geliyor. Dolayısıyla binalarda ısı yalıtımı artık bir zorunluluk… Binalarda plastik ısı yalıtımı malzemeleri kullanılarak yapılan yalıtım ile yalıtımsızlıktan kaynaklanan cari açık yüzde 33 oranında azaltılacak.

Gıda ambalajlarında sıkça karşımıza çıkan plastikler, besinlerin kullanım ömrünü uzatarak israfı önlüyor. Plastik ambalajların hafif olması da çevreye katkıda bulunuyor. Plastik ambalajlar sayesinde, daha fazla ürün tek seferde nakledilirken, nakliye sırasında da daha az yakıt harcanıyor. Plastik ambalajlar olmasaydı bayiler taşıma sayısını yüzde 50 artırmak zorunda kalırdı.

PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uysal, üretimden kullanıma, kullanımdan geri dönüşüme kadar her aşamada daha az enerji harcanmasını sağlayan plastiklerin en çevreci malzeme olduğunu ve alternatif ürünlere göre çevreye 5 ile 9 kat daha fazla yarar sağladığını ifade etti. Uysal, her platformda plastiklerin bilinçli kullanımına dikkat çektiklerini ve yanlış kullanımdan dolayı plastiklerin suçlanmaması gerektiğini vurgulayarak, geri dönüşüm konusundaki bilinç artışıyla birlikte gelecekte plastiklerin öneminin daha iyi anlaşılacağını sözlerine ekledi.

plastonline.com

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More